معرفی فن کویل
فن کویل بیشتر در سیستم های تهویه مطبوع دو فصلی (تابستانی – زمستانی) بکار می رود. انتقال حرارت در آن به صورت جابجایی اجباری است. فن کویل همانطور که از نامش پیداست از یک فن و یک کویل (لوله های متعدد کنار هم) تشکیل شده است که در درون لوله ها ، آب گرم ، آب سرد یا مبرد جریان می یابد. کویل معمولا از لوله های مسی با پره های آلومینیومی ساخته می شود. در این لوله ها در فصل زمستان آبگرم و در فصل تابستان آب سرد جریان پیدا کرده و فن دستگاه ، هوا را با شدت از روی کویل عبور داده و در نتیجه هوای گرم یا سرد از خروجی فن کویل خارج می شود. فن این دستگاه از نوع سانتریفیوژ بوده و تعداد آن نسبت به حجم دستگاه از یک تا سه عدد متغیر است.
فن کویل های نصب شده در یک ساختمان ، وظایف زیر را بر عهده دارند :
۱ . کنترل درجه حرارت محیط اطراف خود به طور مستقل
۲ . کاهش رطوبت هوا در حالت خنک کاری
۳ . حرکت و جابجایی هوا با جهت و سرعت مورد نیاز
۴ . پاکیزگی هوا با فیلتر نمودن هوای عبوری از آن
۵ . وارد کردن هوای تازه از بیرون به داخل ساختمان در مدل های کانال دار
یک فن کویل تشکیل شده است از :
۱ . کویل گرمایش و سرمایش (آب یا مبرد)
۲ . فن و موتور الکتریکی متصل به آن
۳ . فیلتر هوای قابل تعویض یا قابل شستشو
۴ . بدنه اصلی
۵ . دریچه های خروجی هوا از آن با قابلیت کنترل هوشمند
۶ . سینی جمع آوری تقطیرات ناشی از گرفتن رطوبت هوا
۷ . سیستم کنترلی
در این واحدها ، درجه حرارت گرمایش و سرمایش توسط ترموستات ، مقدار رطوبت توسط هیومیدستات ، مقدار هوا توسط فن و مقدار هوای تازه به روش های متداول کنترل می شود.
انواع و محل نصب
این دستگاه ها در انواع زمینی (Floor type) ، کاستی (Cassette type) ، دیواری (Wall mounted) و سقفی توکار (Concealed Ceiling) موجود هستند. فن کویل های سقفی را می توان به سیستم کانال کشی متصل کرد و توسط آن ، چندین اتاق را همزمان تغذیه نمود. در مواردی که کنترل دمای اتاق ها به صورت مستقل ضرورت نداشته باشد و بتوان برگشت هوا را مشترک در نظر گرفت ، می توان از یک فن کویل برای تغذیه چند اتاق استفاده نمود. در این صورت برای تامین حجم هوا به مقدار کافی ، باید موتور فن بزرگتر انتخاب شود. فن کویل های سقفی فضایی را در کف ساختمان اشغال نمی کنند. در شکل زیر تعدادی از انواع مختلف فن کویل نشان داده شده است.
نحوه کنترل ظرفیت
کنترل ظرفیت فن کویل می تواند توسط تغییر مقدار گذر آب درون کویل ، کنار گذر کردن هوا از اطراف کویل ، تغییر سرعت فن و یا ترکیبی از این روش ها انجام شود. مقدار گذر آب توسط ترموستاتی که در مسیر هوای برگشت یا روی دیوار نصب می گردد ، کنترل می شود. کنترل سرعت فن می تواند از نوع دستی یا خودکار باشد. معمولا کنترل خودکار به صورت روشن و خاموش است و انتخاب سرعت با کنترلر و توسط کاربر انجام می شود. در برخی از فن کویل ها از موتورهای دور متغیر برای تنظیم سرعت استفاده می گردد. وقتی کنترل ظرفیت این سیستم از طریق کنترل سرعت فن انجام می شود ، ترجیحا از ترموستات اتاقی استفاده می شود.
کاربرد های فن کویل
بهترین کاربرد فن کویل ها مربوط به مواردی است که بخواهیم درجه حرارت هر فضا به طور جداگانه کنترل شود. همچنین با استفاده از این سیستم از انتقال آلودگی بین اتاق ها جلوگیری خواهد شد. کاربردی های مناسب این سیستم عبارتند از :
تهویه مطبوع ساختمان های آپارتمانی
تهویه مطبوع ساختمان های اداری
تهویه مطبوع هتل ها
اگرچه در برخی از سیستم های تهویه بیمارستان ها نیز از سیستم فن کویل استفاده می شود ولی این موضوع چندان مناسب نیست زیرا بازده فیلتر هوای فن کویل ها کم است و نگهداری و تمیز کردن آنها نیز در بیمارستان مشکل خواهد بود.