دستگاه زنت
دستگاه زنت نوعی سیستم تهویه مطبوع سرمایشی گرمایشی متناسب با شرایط آب و هوایی اکثر نقاط ایران است که اصول کارکرد آن تقریبا شبیه هواساز و ایرواشر است. سیستم تهویه مطبوع زنت در فصل تابستان هوای خنک و در فصل زمستان هوای گرم و مطبوع را تامین می کند. در واقع دستگاه زنت یکی از ساده ترین سیستم های تهویه مطبوع است که با صرف کمترین هزینه راه اندازی شده و نگهداری بسیار کمی نیاز دارد و با شرایط اقلیمی ایران (شرایط آب و هوایی خشک و نیمه خشک) همخوانی دارد.
سرمایش زنت به این شکل است که پدهای سلولوزی (پوشال) آن توسط آب خیس شده و یک فن بزرگ، هوا را از میان آن عبور می دهد و منجر به کاهش دمای هوای ورودی به ساختمان یا سوله مورد نظر می شود.
گرمایش زنت بدین شکل است که درون دستگاه، یک یا چند ردیف کویل حاوی آبگرم تعبیه شده که آبگرم ارسالی از سوی موتورخانه یا پکیج گازسوز دیواری و … در آن جاری می شود و فن با دمیدن هوا از اطراف لوله ها، باعث افزایش دمای هوای ورودی به ساختمان یا سوله می شود.
علاوه بر سرمایش و گرمایش در مسیر هوا از انواع فیلترها (متناسب با نیاز و درخواست مشتری) استفاده شده و در فصل سرد می توان تجهیزات رطوبت زن را در مسیر عبور هوا تعبیه نمود تا رطوبت هوا را در فصل سرد افزایش داد.
برخی از ویژگی های دستگاه زنت ساخته شده در شرکت ما :
۱ . ظرفیت هوادهی دستگاه های زنت شرکت ما در مدل های KT-ZE از ۳۰۰۰ تا ۵۰۰۰۰ فوت مکعب بر دقیقه (CFM) به صورت استاندارد و افزایش آن در صورت نیاز
۲ . استفاده از فن سانتریفیوژ شرکت دمنده ، تکنی فن اسپانیایی یا نیکوترا ایتالیایی با بالانس دینامیکی و استاتیکی آن جهت کارکرد با حداقل مصرف انرژی
۳ . رنگ آمیزی بدنه دستگاه به صورت پودری الکترواستاتیک به ضخامت ۶۰ الی ۸۰ میکرون و مقاوم در برابر خوردگی و زنگ زدگی
۴ . ساختار ، ستون بندی و دمپرهای دستگاه از جنس پروفیل آلومینیومی آبکاری شده با آلیاژ ۶۰۶۳ مطابق طرح AROSIO ایتالیا
۵ . اتصالات دستگاه از پلی آمید الیاف دار مقاوم در برابر حرارت
۶ . اتصالات قسمت های مختلف با ساختار پیچ و مهره ای و استفاده از لاستیک های مخصوص جهت آب بندی و هوابندی
۷ . پدهای سلولوزی دستگاه با ساختاری مستحکم در طول زمان کارکرد و دارای کانال های عبور هوا به شکل منظم با حداقل افت فشار در هوای عبوری از آن و با قابلیت حداکثری در جلوگیری از چکه کردن آب
۸ . قابلیت اینورتر (سرعت متغیر) نمودن الکتروموتور فن با تکنولوژی موتورهای اینورتر در صورت درخواست مشتری و در نتیجه کارکرد بهینه در تمامی حالات و کاهش مصرف انرژی در آن
طرز کار اکونوپک
اکونوپک یک دستگاه سرمایشی و گرمایشی یکپارچه است که هم منبع تولید کننده گرمایش و سرمایش و هم توزیع کننده آن همگی در یک پک اقتصادی به نام اکونوپک جاسازی شده اند. طرز کار قسمت سرمایش اکونوپک بسیار شبیه دستگاه ایرواشر و یا دستگاه زنت است، به این صورت که از روش تبخیری (کولر آبی نیز با روش تبخیری کار می کند) و افشاندن آب توسط افشانک ها برای خنک کاری هوا و ارسال آن به محیط داخل ساختمان یا سوله مورد نظر استفاده می شود.
طرز کار در حالت سرمایشی
در کل سیستم سرمایش دستگاه اکونوپک را به سه شکل (با توجه به نیاز و قیمت تمام شده) می توان طراحی و تولید نمود که این سه شکل عبارتند از :
۱ . استفاده از کویل های آب سرد و اتصال آن به چیلر
در این روش درون دستگاه از یک کویل (لوله های مسی دارای پره های آلومینیومی) استفاده می شود که ورودی و خروجی آن به چیلر متصل می شود. آب در چیلر سرد شده و با پمپ به کویل جاسازی شده در دستگاه اکونوپک ارسال می شود. با جاری شدن آب سرد درون کویل ، دمای سطح آن کاهش یافته و با برخورد هوای مکیده شده توسط فن با این سطح سرد ، دمای هوا کاهش یافته و از طریق کانال وارد ساختمان یا سوله مورد نظر می گردد. این سیستم سرمایشی دقیقا مشابه سیستم سرمایشی هواساز متصل به چیلر است که در شکل زیر نشان داده شده است.
دستگاهی مانند هواساز فقط دستگاه توزیع کننده هوای گرم و سرد محسوب می شود. به این معنی که لوله های آب سرد و گرم در آن وجود داشته باشد و آب سرد یا گرم توسط واحد سرمایش یا گرمایش در موتورخانه (مانند چیلر و بویلر) و … ایجاد و به هواساز ارسال می شود. ولی اکونوپک اینگونه نیست و علاوه بر انجام وظیفه توزیع هوای سرد و گرم، واحد تولید سرمایش و گرمایش نیز محسوب می شود.
۲ . استفاده از پدهای سلولوزی (پوشال) همانند دستگاه زنت
در این روش همانند دستگاه زنت و به شکلی ساده و ارزان قیمت تر نسبت به روش های دیگر از پدی سلولوزی در دستگاه استفاده می شود که پمپ ، آب را بر روی آن ریخته و هوا با عبور از منافذ پد و برخورد مستقیم با ذرات آب و به روش تبخیری ، خنک می شود و از سمت دیگر از دستگاه خارج شده و با کانال هایی در سرتاسر ساختمان توزیع می گردد.
۳ . استفاده از نازل های پاشش آب همانند دستگاه ایرواشر
در این روش عینا مشابه دستگاه ایرواشر ، درون دستگاه اکونوپک نازل (افشانک) هایی تعبیه می شود که آب را با فشار بالا بر روی هوای عبوری تزریق و به شکل ذرات پودری شکلی در می آورند و درست مثل دستگاه زنت به روش تبخیری (برخورد مستقیم ذرات آب با هوا) عمل خنک کاری هوا انجام می گردد.
طرز کار در حالت گرمایشی
فلسفه ساخت اکونوپک در واقع این بوده که به جای اینکه از کویل آبگرم در دستگاه استفاده شود و به جای اینکه به موتورخانه و آبگرم نیاز باشد، تجهیزات گرمایشی که معمولا گازسوز است درون خود دستگاه طراحی و جاسازی شود. قسمت گرمایش اکونوپک از یک مشعل و کوره هوای گرم که با استفاده از سوخت گاز لوله کشی شده شهری یا گازوئیل و … کار می کند، تشکیل شده است. قسمت گرمایش از یک کوره استوانه ای تشکیل شده است که گازهای حاصل از احتراق و تشعشع مشعل گازسوز یا گازوئیل سوز، آن را به شدت گرم می کند و سپس این گازها وارد لوله های دیگر و با قطر کمتر می شوند و با دمیده شدن هوا از روی این لوله ها و کوره ، هوای گرم وارد محیط داخل می شود.
همانطور که در شکل زیر نشان داده شده، بر روی دستگاه یک مشعل گازسوز سوار می شود که با سوزاندن گاز طبیعی، محصولات احتراق را به درون یک کوره (لوله های فلزی) می دمد و همزمان با آن وقتی که فن کار می کند، هوا از اطراف لوله های گرم شده عبور کرده و در اثر تماس با سطح داغ لوله ها، دمای هوا افزایش یافته و با کانال کشی وارد سوله یا سالن مورد نظر می گردد.
کاربرد اکونوپک
این دستگاه ها برای استفاده در موارد زیر بسیار مناسب هستند :
سالن های تولیدی کارخانه ها و کارگاه ها
سالن های چند منظوره
سالن های نمایشگاهی
سالن های ورزشی
سالن های همایش ، کنفرانس ، تالار ، اماکن مذهبی ، خوابگاه ها
اکونوپک ترکیبی از دو واژه اکونو (economy در انگلیسی به معنی اقتصادی) و پک (دستگاه یکپارچه و جمع و جور) است که علاوه بر اینکه هزینه اولیه آن نسبت به سایر سیستم های سرمایشی و گرمایشی مرکزی، کمتر است، هزینه های جاری آن نیز نسبت به آنها کمتر خواهد بود.
مزایای استفاده از دستگاه اکونوپک نسبت به سایر دستگاه ها :
۱ . کاهش مصرف برق همانند دستگاه زنت یا ایرواشر (در حد چرخش فن هوا و پمپ آب) در تابستان بخاطر استفاده از روش تبخیری برای خنک کردن و عدم استفاده از کمپرسور در مدار (مگر اینکه برای سیستم سرمایش آن از روش کویل متصل به چیلر استفاده شود)
۲ . جلوگیری از اتلاف انرژی های مربوط به انتقال (لوله کشی) از واحد تولید به واحد توزیع (زیرا هم واحد تولید و هم توزیع در یک دستگاه قرار دارند). منظور اینکه به جای گرم کردن آب در موتورخانه یا پکیج و پمپاژ آن به کویل آبگرم ، مستقیما تجهیزات گازسوزی مانند مشعل درون دستگاه جاسازی شده و مستقیما هوا را گرم می کند.
۳ . حذف هزینه های عایق کاری لوله ها و مسیر انتقال حرارت
۴ . عدم نیاز به موتورخانه و به تبع آن کاهش هزینه های احداث و نگهداری آن
۵ . گرمایش بسیار قوی و مناسب برای سوله ها ، سالن ها و اماکن با فضای بزرگ
۶ . قابلیت فیلتر کردن هوای ورودی به محیط با فیلترهای قابل شستشو و مجهز شدن به انواع فیلترها
۷ . کاهش هزینه های اولیه ، جاری و نیز تعمیر و نگهداری اکونوپک به خاطر سادگی آن نسبت به سایر سیستم های تهویه مطبوع